Θεματικές Ενότητες:
- Μεσογειακή Διατροφή και Ο Ρόλος του Ελαιολάδου σε Αυτήν
- Βότανα του Τόπου μας και Ο Ρόλος τους στη Μεσογειακή Διατροφή
Παιδαγωγικοί Στόχοι:
- Ευαισθητοποίηση και Εκπαίδευση των Μαθητών σε Θέματα Διατροφικών Επιλογών
- Γνωριμία με τα Οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής μέσω Ανταλλαγής Εμπειριών με Ειδικούς Επιστήμονες
- Ανακάλυψη των Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής στο Περιβάλλον και στη Διατροφή
- Προώθηση και Καθιέρωση Εκπαιδευτικών Διαδικασιών που Συνδέουν την Υγεία με το Περιβάλλον
Συνεργασία με:
Το πρόγραμμα εντάσσεται στο Περιφερειακό Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης <<Υγεια,διατροφη και Περιβάλλον>> που ιδρύθηκε και συντονίζει το ΚΠΕ -Ιεράπετρας-Νεαπολις και συνεχίζει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά φέτος τη λειτουργία του και στηρίζει εξ αποστάσεως πλήρως το πρόγραμμα σε συνεργασία με
- Πανεπιστήμιο Κρήτης
- Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Δραστηριότητες:
- Επισκέψεις σε Ελαιώνας Αμφίσσας, Γεωπονική Σχολή Ιωαννινων
- Ομιλίες με Διατροφολόγο και Γεωπόνο
- Κατασκευή Κήπου με Βότανα στον Χώρο του Σχολείου
- Φύτεμα ελιάς στο χώρο του σχολείου
Η Περιβαλλοντική Ομάδα Διατροφή-Υγεία-Περιβάλλον, μαζί με τη χημικό κ. Διαμαντοπούλου, υποδέχθηκε τους μαθητές και τις καθηγήτριές τους από την Κύπρο στο Εργαστήριο της Χημείας. Εκεί, πραγματοποιήθηκε δια ζώσης παραγωγή προϊόντων όπως δαφνέλαιο και κεραλοιφή, καθώς και κατασκευές από διάφορα είδη βοτάνων όπως φασκόμηλο, δεντρολίβανο, μέντα και ρίγανη. Ακολούθησε ομιλία της κας Πάνου (Γεωπόνου) με θέμα “Η ελιά, ο χρυσός της Μεσογείου”. Στη συνέχεια, όλοι μαζί φυτέψαμε μια ελιά στον κήπο του σχολείου. Μετά το τέλος της δράσης, απολαύσαμε ένα γεύμα στη βιβλιοθήκη του σχολείου, το οποίο είχαν επιμεληθεί, στα πλαίσια πάντα της μεσογειακής διατροφής, οι γιαγιάδες των κοριτσιών Κωνσταντίνα, Θάλεια, Σεμίνα, Βαρβάρα και η ΚοινΣεπ Έρκυνα, τους οποίους και ευχαριστούμε. Στις 14/2/2024, η Περιβαλλοντική μας ομάδα ανέλαβε την οργάνωση της εκδρομής στον ελαιώνα της Άμφισσας, το καφενείο “1929”, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Άμφισσας, το σπίτι 1821 του Πανουργιά και το ιστορικό Κάστρο με την πανοραμική θέα του ελαιώνα. Η ξενάγηση από τον κ. Κοκολόγο Ν και τον κ. Παλαιολόγο Δ μας άφησε φοβερές εντυπώσεις. Τους ευχαριστούμε πολύ για αυτήν την αξέχαστη εμπειρία. Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή μας στο καταπληκτικό Μουσείο των Δελφών και το γεύμα μας στην Αράχωβα.
Συμμετέχοντες:
- Μαθητές
- Εκπαιδευτικοί
- Ειδικοί Επιστήμονες
Συνοπτική Περιγραφή: Το πρόγραμμα “Υγεία-Διατροφή και Περιβάλλον” εστιάζει στην ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των μαθητών σχετικά με θέματα διατροφικών επιλογών και τη σχέση τους με την υγεία και το περιβάλλον. Μέσα από επισκέψεις, ομιλίες και πρακτικές δραστηριότητες, οι μαθητές θα ανακαλύψουν τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής και τον ρόλο του ελαιολάδου και των τοπικών βοτάνων σε αυτήν. Επίσης, θα ενημερωθούν για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον και στη διατροφή, ενώ θα εφαρμόσουν πρακτικές δράσεις όπως η κατασκευή κήπου με βότανα στο χώρο του σχολείου. Η συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα και ειδικούς επιστήμονες ενισχύει την ποιότητα και την εκπαιδευτική αξία του προγράμματος.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΖΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
Ονοματεπώνυμο ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ Ειδικότητα:ΠΕ04.02 ΧΗΜΙΚΟΣ
ΑΛΛΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΜΠΕΛΕΣΑΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΕ05 ΓΑΛΛΙΚΩΝ