Το πολιτιστικό πρόγραμμα “Νεοελληνική και Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία” ξεκίνησε την αναστοχαστική, γοητευτική και συναρπαστική περιπέτειά του από το 1ο ΓΕΛ Λιβαδειάς το 2012.
Αυτοστοχαστική, επειδή σε αυτόν εδώ τον τόπο, όχι μόνο γεννήθηκε, με τον ‘Όμηρο, η Ευρωπαϊκή Ποίηση, αλλά, κυρίως, επειδή “ήδη στην Ιλιάδα έχουμε το βάθρο όχι μόνο της τραγωδίας , αλλά και όλης της ελληνικής θεώρησης του κόσμου.”
Γοητευτική, επειδή , περισσότερο από όλες τις άλλες Τέχνες, ” ίσως έργο της λογοτεχνίας να είναι η δημιουργία ενός νέου κόσμου μέσα από το ακατέργαστο υλικό της ουσιαστικής ύπαρξης.”Και συναρπαστική, επειδή “στον ιστό του ουρανού όπως και στον ιστό των κειμένων, όπου διακρίνονται μυθικοί αστερισμοί, έχει εγγραφεί το όνειρο των ανθρώπων.”

 

Κων/να Λάμπρου
Φιλόλογος
(Μ.Δ.Ε. Ν. Φιλολογίας – ΕΚΠΑ )

Θεωρώ τον λόγο σαν ένα χαρισματικό όργανο, περισσότερο από όλα τα άλλα. γιατί ακριβώς ο λόγος έχει τη δυνατότητα να συλλαμβάνει και να φανερώνει όλες τις δυνατές νοηματικές και συναισθηματικές αντηχήσεις που γεννά μέσα στον νου και την ψυχή του ανθρώπου η εμπειρία της ζωής. Εννοώ κάτι σαν την εξαίσια ακινησία της ζωγραφικής, ή τη δαιμονική κίνηση της μουσικής. Εννοώ ακριβώς έναν λόγο που είναι και ζωγραφική και μουσική και όλα όσα μπορεί να εκφράσει ο άνθρωπος. Κυρίως όσα δεν μπορεί. Γ. Χειμωνάς (1936-2000)

Αν κάποιος μάθει καλά ελληνικά μπορεί να βρει σχεδόν ολόκληρη την ποίηση στον Όμηρο. Ezra Pound (1885-1972)

Ο καλλιτέχνης , μόνο, απαιτώντας το αδύνατο προσπορίζεται το δυνατό. J.W.Goethe (1749-1832)

Τίποτα ωραίο δεν μπορεί να συνοψιστεί. Ποίηση είναι αυτό που δεν μπορεί να συνοψιστεί.

P. Valery( 1871-1945)

Όπου κι αν με πήγαν οι θεωρίες μου , βρήκα ότι ένας ποιητής ήδη είχε πάει εκεί. S. Freud (1865-1939)