το “θεατρικό εργαστήρι” είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του 1ου Γενικού Λυκείου Λιβαδειάς που λειτουργεί από το 2008.
Το πρόγραμμα έχουν παρακολουθήσει πάνω από 150 μαθητές. Έχουν πραγματοποιηθεί ως αποτελέσματα – τεχνήματα του προγράμματος 13 θεατρικές παραστάσεις. Οι δύο πρώτες από αυτές βραβεύτηκαν με 1ο βραβείο στα πλαίσια των διοργανώσεων των Περιφερειακών Καλλιτεχνικών Αγώνων.
Σκοπός του προγράμματος είναι να φέρει τους μαθητές σε επαφή με τη θεατρική πράξη και δημιουργία, να τους διδάξει την πολυτροπικότητα της έκφρασης, να καλλιεργήσει ψυχοπνευματικές και σωματικές δεξιότητες και συλλογικό πνεύμα και να δημιουργήσει αισθητικά ορθό υπόβαθρο σε αυριανούς πολίτες.
Το πρόγραμμα συνδέεται θεματολογικά με την καλλιτεχνική αγωγή της Α’ Λυκείου και με τους θεαματικούς κύκλους του μαθήματος της Έκφρασης – Έκθεσης της Β’ και Γ’ Λυκείου.
Το πρόγραμμα είναι ανοικτό για όλους τους μαθητές του σχολείου και λειτουργεί στο τέλος των μαθημάτων της Τρίτης και της Πέμπτης.

 

 

ΤΡΟΦΩΝΙΑ 2022
-Θεατρική παράσταση “Τα σημεία των καιρών” από το Θεατρικό Εργαστήρι του 1ου ΓΕ.Λ. Λιβαδειάς


Ο Αλέξανδρος Σούτσος και ο  Γεώργιος Σουρής καλύπτουν διαδοχικά με το έργο τους ολόκληρο τον 19ο αι. και τις αρχές του 20ου. Κύριο χαρακτηριστικό των δύο ποιητών υπήρξε το οξύ, διεισδυτικό και καυστικό πνεύμα και ο  πόθος να καυτηριάσουν με την σάτιρά τους τις παθογένειες της αναγεννημένης Ελλάδας, προκειμένου να τις θεραπεύσουν.

  Από τα βέλη τους δεν γλίτωσε κανείς: Κυβερνήτες, πολιτικοί, στρατιωτικοί, έμποροι, δικηγόροι αλλά και απλοί άνθρωποι του λαού, φορείς της μικροαστικής νοοτροπίας και των ελαττωμάτων της φυλής που αναδύθηκε από τα τα σκοτάδια μιας ανατολίτικης σκλαβιάς αναζητώντας θέση στο χώρο της «πεφωτισμένης» Δύσης.

 Η απίστευτα έξυπνη και παρατηρητική ματιά τους, το απολαυστικό χιούμορ τους και το λογοτεχνικό ταλέντο τους κατέστησε το έργο τους σε τέτοιο βαθμό διαχρονικό, ώστε , διαβάζοντάς το κανείς σήμερα, μένει έκπληκτος με την επικαιρότητα που το χαρακτηρίζει.

 Ως Θεατρική Ομάδα του 1ου ΓΕ..Λ. Λιβαδειάς αποφασίσαμε φέτος να τιμήσουμε τους δύο αυτούς μεγάλους Νεοέλληνες.

 Ταυτόχρονως όμως δοκιμάσαμε να δούμε την νεοελληνική πραγματικότητα μέσα από τα κείμενά τους και να αναγνωρίσουμε και στοιχεία του εαυτού μας μέσα σε αυτή.

 Το ίδιο σας καλούμε να κάνετε κι εσείς.

 Εμείς, όπως πάντα, το απολαύσαμε, περπατώντας στα μονοπάτια της θεατρικής μαγείας.  

                                              Δ. Κ. Καραμάνης

             Φιλόλογος, Msc Τέχνες στην Εκπαίδευση



Στο εμβληματικό έργο του Καμπανέλλη «Το  μεγάλο μας τσίρκο» παρελαύνει με ένα θαυμαστό τρόπο ολόκληρη η Ρωμιοσύνη. Τα οράματα, οι πόθοι, οι ελπίδες, τα δράματα και οι τραγωδίες της φυλής μας. Με αυτοσαρκαστική διάθεση, σωκρατική ειρωνεία αλλά και τραγική λεβεντιά ορθώνεται μπροστά μας το ανάγλυφο του Νεοέλληνα, μέσα από την περιπέτεια της οδυσσειακής του ιστορικής πορείας και μας μιλά σιβυλλικά αλλά και ξάστερα, εκεί προς το τέλος της χούντας.

Μας μιλά για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας, κι όλα αυτά μέσα από ένα πανηγύρι.

 Το έργο έπρεπε να είναι «κάτι σαν λαϊκό πανηγύρι, να κλείνει μέσα του πολλή Ρωμιοσύνη και μέσα από τη σάτιρα, το γέλιο, τον αυτοσαρκασμό και το δάκρυ να μιλήσουμε για τους καημούς και τα όνειρα της φυλής μας, για προδομένους αγώνες, για προδομένες ελπίδες…» (Τζένη Καρέζη).

Ελάτε λοιπόν μέσα από αυτό το πανηγύρι να γνωρίσουμε τους εαυτούς μας..

Ο υπεύθυνος της θεατρικής ομάδας: Δ. Κ. Καραμάνης

Συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά οι μαθητές/τριες:

Ανδρέου Θεόδωρος, Γεμενή Ιωάννα, Γέρος Ευστάθιος, Γκάτσου Δέσποινα, Γκίκας Χρήστος, Δαυλίτη Κωνσταντίνα, Καραμάνης Κωνσταντίνος, Καραμπέτσου Αλεξάνδρα, Καρβούνη Δήμητρα, Καρκάνα Στέλλα, Καψώνα Ευαγγελία, Κιούση Ελίνα, Κοτσικώνα Παναγιώτα, Κωτσαδάμ Δήμητρα, Μωραϊτη Δήμητρα, Παπαθανασίου Μαρία, Παπακώστας Αθανάσιος, Πλήτσου Παναγιώτα, Ρήγας Θεόδωρος, Σπυρόπουλος Λουκάς, Σφουντούρη Μαρία, Χάνιος Παναγιώτης.

– Σκηνοθεσία: Πόπη Νικήτα – Ειρήνη Αθανασοπούλου

– Σκηνικά: Γιώργος Σκοτίδας

– Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Λεβέντης

– Ηχογράφηση: Σπύρος Πανουργιάς

– Μουσική επανεκτέλεση: Πάνος Μακούλης

– Μουσική διδασκαλία: Λιάνα Καραβασίλη

– Ενδυματολογική επιμέλεια: Λίτσα Γεραντώνη

– Κοστούμια: Προσφορά της κ. Παναγιούλας Μακρή-Σπάτα

– Χορογραφίες: Χρυσούλα  Αποστολίδου

– Αφίσα/ Πρόγραμμα/ trailer: Γιάννης Βελούδιος

Χορηγοί : Κυλικείο 1ου ΓΕΛ Λιβαδειάς – Πέλεκας Π. Ν. ΙΚΕ

Συνεργασία ΙΚΕ – Μαράντος Δημήτρης / Παραδοσιακές στολές, Δημοτικό Ωδείο Λιβαδειάς.

Θεατρική παράσταση ”Τα σκουπίδια”    του Γιάννη Ξανθούλη
από τη Θεατρική ομάδα του 1ου Γενικού Λυκείου Λιβαδειάς
Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Τι μπορεί να συμβεί, όταν ένα παράξενο βράδυ του 2118, οι επισκέπτες ενός Μουσείου Σκουπιδιών πέφτουν πάνω σε ένα παγανιστικό δρώμενο που τους γυρνά στο 2018; Ποιοι τύποι θα ξεπηδήσουν μέσα από τις σωρούς αυτών των παράξενων υπολειμμάτων του παρελθόντος; Ποιες μνήμες, ποια βάσανα, ποιες αγωνίες και ποια όνειρα των ανθρώπων εκείνης της εποχής θα ξυπνήσουν αυτό το μαγικό βράδυ;
Ένας Οδυσσέας πορτοφολάς, μια αποκλειστική νοσοκόμα-δολοφόνος, μια μάνα που χάνει τη ζωή της από τον Ερυθρό Σταυρό, μια βασίλισσα των Εξαρχείων και πολύ άλλοι απίστευτοι τύποι ξεπηδούν μέσα από τα σκουπίδια, συνθέτοντας το πάζλ μιας μεθυσμένης κοινωνίας στην οποία ζούμε, χωρίς ίσως να το συνειδητοποιούμε.
Σας προσκαλούμε σε αυτό το ταξίδι της συλλογικής μας αυτοσυνειδησίας μέσα από τη μοναδική γραφή του Γιάννη Ξανθούλη.
Το ταξίδι είναι ευγενική προσφορά της θεατρικής ομάδας του σχολείου μας.

Υπεύθυνος θεατρικής ομάδας: Δ. Κ. Καραμάνης

Συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά οι μαθητές/-τριες:

Ανδρέου Θεόδωρος
Γέρος Ευστάθιος
Ιωάννου Ελένη
Καρκάνα Στέλλα
Κολιούκου Μαριάννα
Κοτσικώνα Παναγιώτα
Κουτής Θάνος
Λεβέντης Γιάννης
Λούκας Νικόλαος
Μούργου Αθανασία
Μωραΐτη Δήμητρα
Παπαγεωργίου Ελπίδα
Παπαθανασίου Λουκάς
Παπαχαραλάμπους Φαίη
Πούλου Παναγιώτα
Στάμου Χρύσα

– Σκηνικά- κοστούμια: Οι μαθητές/-τριες της θεατρικής ομάδας
– Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Λεβέντης
– Αφίσα -Πρόγραμμα: Γιάννης Βελούδιος
– Σκηνοθεσία: Πόπη Νικήτα

Πρόβες Θεατρικής Ομάδας – Σχολικό έτος 2017-2018

Δείτε εδώ:
 

Θεατρική παράσταση – Σχολικό έτος 2015 -2016

Δείτε εδώ:

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017  Θέατρο Μελίνα Μερκούρη – Λιβαδειά

Εμείς θελήσαμε για μια ακόμη φορά να δώσουμε στα παιδιά της θεατρικής ομάδας την ευκαιρία να ζήσουν τη θεατρική εμπειρία και να δημιουργήσουν μέσα από αυτή, με ένα έργο ευχάριστο, χαλαρωτικό, χαρούμενο αλλά και με έντονες απηχήσεις και κριτική για το σήμερα. Λάβαμε υπόψη μας πάνω από όλα την ανάγκη τους να κάνουν κωμωδία, να χαρούν, να γελάσουν αλλά να κάνουν κι εσάς να γελάσετε και να ξεφύγετε λίγο από αυτή την πιεστική ατμόσφαιρα που όλους μας πνίγει.
Αφιερώνουν λοιπόν το έργο αυτό σε όλους εσάς, το κοινό τους?