Όλα τα σημαντικά γεγονότα που διαδραματίζονται αυτή τη στιγμή σε ολόκληρο τον πλανήτη έχουν μια περιβαλλοντική διάσταση, που πλέον δεν αμφισβητείται από κανέναν και σχετίζονται με την κατάρρευση του παγκόσμιου οικοσυστήματος. Η αντιστροφή αυτής της κατάστασης απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας και στάσης απέναντι στη φύση και το περιβάλλον. Η Περιβαλλοντική εκπαίδευση προωθεί αυτήν την αλλαγή στάσης και τον περιβαλλοντικό αλφαβητισμό των πολιτών.

Έτσι, για το σχολικό έτος 2021-22, η Περιβαλλοντική Ομάδα του 1ου ΓΕΛ Λιβαδειάς επιλέξαμε να ασχοληθούμε με κάτι πολύ οικείο για τους περισσότερους από μας, τον Κορινθιακό κόλπο. Είναι η θάλασσα που συχνά μας προσφέρει τα ψάρια της, που μας έμαθε να κολυμπάμε, είναι η θάλασσα που  μας δροσίζει τα ζεστά καλοκαιρινά μεσημέρια και συνθέτει το σκηνικό των νυκτερινών ονειροπολήσεων. Κι όμως η θάλασσα μας, η δική μας μικρή Μεσόγειος, κινδυνεύει. Η υπεραλίευση, η κόκκινη λάσπη των εργοστασίων, οι δράσεις στα παράκτια οικοσυστήματα, ο τουρισμός απειλούν τα νερά του κλειστού Κορινθιακού κόλπου που ανανεώνονται πολύ αργά.

Σκοπός του προγράμματος είναι να αναδείξει τα προβλήματα ρύπανσης και υποβάθμισης του υδάτινου οικοσυστήματος του Κορινθιακού, αλλά και να προβάλει την ομορφιά, τον φυσικό πλούτο και τη βιοποικιλότητα των ειδών που απειλείται και να ενεργοποιήσει τους μαθητές ώστε να δράσουν για την προστασία της θάλασσας τους.

Την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου επισκέφθηκε το σχολείο μας ο κ. Καρκάνας Αλέξανδρος, διδάκτωρ Γεωλογίας,  πρώην Διευθυντής Β΄/θμιας Εκπ/σης Βοιωτίας και νυν Διευθυντής Γυμνασίου Ορχομενού προσκεκλημένος της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 1ου Γενικού Λιβαδειάς. Οι μαθητές της Περιβαλλοντικής Ομάδας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση από τον κ. Καρκάνα σχετικά με το πώς δημιουργήθηκε ο Κορινθιακός κόλπος μέσα από μια πορεία πολλών εκατομμυρίων χρόνων γεωλογικών διεργασιών στον Ελλαδικό χώρο, ποια είναι τα γεωλογικά χαρακτηριστικά του και τους λόγους για τους οποίους συμβαίνουν οι σεισμοί στην περιοχή μας. Μέσα από την  προσιτή και ευχάριστη εισήγηση του ομιλητή έγινε φανερή η συνεχής γεωλογική εξέλιξη της περιοχής μας, ο ρόλος των συνεχών αυτών μεταβολών, αλλά και η ευθύνη μας απέναντι στο περιβάλλον. Τέλος θα  θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά για άλλη μια φορά τον κ. Καρκάνα για την προθυμία με την οποία ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας και την πολύ κατατοπιστική εισήγησή του.

 

Η Περιβαλλοντική Ομάδα του 1ου Λυκείου Λιβαδειάς στο πνεύμα της προετοιμασίας για τα Χριστούγεννα στόλισε το θεματικό της χριστουγεννιάτικο δέντρο. Το δέντρο της είναι αφιερωμένο στον Κορινθιακό κόλπο, που αποτελεί και το θέμα του φετινού προγράμματος.

Πίνοντας ήλιο κορινθιακό
Διαβάζοντας τα μάρμαρα
Δρασκελίζοντας αμπέλια θάλασσες
Σημαδεύοντας με το καμάκι
Ένα τάμα ψάρι που γλιστρά
Βρήκα τα φύλλα που ο ψαλμός του ήλιου αποστηθίζει Τη ζωντανή στεριά που ο πόθος χαίρεται
Ν’ ανοίγει.
Οδυσσέας Ελύτης