Την εβδομάδα 12-16 Φεβρουαρίου το σχολείο μας φιλοξένησε το Λύκειο Ακρόπολης της Λευκωσίας στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus που πραγματοποιεί το συγκεκριμένο Λύκειο. Η συνεργασία των δύο σχολείων έγινε στη βάση των περιβαλλοντικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο 1ο ΓΕΛ Λιβαδειάς,  Υιοθεσία αρχαίου θεάτρου και Διατροφή-Υγεία-Περιβάλλον.

Περιβαλλοντική Ομάδα Διατροφή-Υγεία-Περιβάλλον, μαζί με τη χημικό κ. Διαμαντοπούλου, υποδέχθηκε τους μαθητές και τις καθηγήτριές τους από την Κύπρο στο Εργαστήριο της Χημείας. Εκεί, πραγματοποιήθηκε δια ζώσης παραγωγή προϊόντων όπως δαφνέλαιο και κεραλοιφή, καθώς και κατασκευές από διάφορα είδη βοτάνων όπως φασκόμηλο, δεντρολίβανο, μέντα και ρίγανη. Ακολούθησε ομιλία της κας Πάνου (Γεωπόνου) με θέμα “Η ελιά, ο χρυσός της Μεσογείου”. Στη συνέχεια, όλοι μαζί φυτέψαμε μια ελιά στον κήπο του σχολείου. Μετά το τέλος της δράσης, απολαύσαμε ένα γεύμα στη βιβλιοθήκη του σχολείου, το οποίο είχαν επιμεληθεί, στα πλαίσια πάντα της μεσογειακής διατροφής, οι γιαγιάδες των κοριτσιών Κωνσταντίνα, Θάλεια, Σεμίνα, Βαρβάρα και η ΚοινΣεπ Έρκυνα, τους οποίους και ευχαριστούμε. Στις 14/2/2024, η Περιβαλλοντική μας ομάδα ανέλαβε την οργάνωση της εκδρομής στον ελαιώνα της Άμφισσας, το καφενείο “1929”, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Άμφισσας, το σπίτι 1821 του Πανουργιά και το ιστορικό Κάστρο με την πανοραμική θέα του ελαιώνα. Η ξενάγηση από τον κ. Κοκολόγο Ν και τον κ. Παλαιολόγο Δ μας άφησε φοβερές εντυπώσεις. Τους ευχαριστούμε πολύ για αυτήν την αξέχαστη εμπειρία. Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή μας στο καταπληκτικό Μουσείο των Δελφών και το γεύμα μας στην Αράχωβα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Υιοθεσία αρχαίου θεάτρου έγιναν συναντήσεις των δύο ομάδων δύο μέρες στις 13/2 και 14/2. Την πρώτη μέρα έγιναν παρουσιάσεις και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην κλιματική κρίση και τα αρχαία μνημεία – τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα- και τα παιδιά προετοιμάστηκαν για την δράση της επόμενης μέρας στο Αρχαίο θέατρο της Χαιρώνειας και του Ορχομενού με την κατασκευή μασκών και πρόβες πάνω σε απόσπασμα από τις Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη.

Την επόμενη μέρα βρεθήκαμε στο αρχαίο θέατρο της Χαιρώνειας, όπου οι μαθητές του λυκείου μας ξενάγησαν τους συμμαθητές τους και είχαμε την τιμή και την χαρά να βρεθούμε με την αρχαιολόγο Κυριακή Καλλιγά και τη συντηρήτρια Ιωάννα Μωραΐτου- τις οποίες θερμά ευχαριστούμε-, και οι οποίες μίλησαν στα παιδιά για τα αρχαία μνημεία και τη συντήρησή τους και έβαλαν τα ίδια να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία της συντήρησης στο αρχαίο θέατρο. Στη συνέχεια μας συνόδευσαν και στο αρχαίο θέατρο Ορχομενού, όπου οι μαθητές παρακολούθησαν  τις εργασίες συντήρησης του θεάτρου και ενημερώθηκαν από τις ειδικούς για τη λογική που διέπει κάθε φορά μια προσπάθεια συντήρησης.

Ήταν ένα πλούσιο διήμερο, στη διάρκεια του οποίου οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να αποκομίσουν γνώσεις και εμπειρίες και κυρίως να απολαύσουν τη συντροφιά των καινούργιων φίλων τους.