Σήμερα ταξιδέψαμε στο ηλιακό μας σύστημα λίγο διαφορετικά: πατώντας στη γη! Ο επιστημονικά υπεύθυνος της σειράς των διαλέξεων μας “ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ” (http://travelingsolarsystem.wikidot.com/) καθηγητής Αστροφυσικής του ΑΠΘ Λουκάς Βλάχος ( Loukas Vlahos ) είχε μια ξεχωριστή συνάντηση και συζήτηση με μαθητές του 1ο Γενικό Λύκειο Λιβαδειάς. Η σύντομη ομιλία του είχε ένα ιδιαίτερα επίκαιρο και άκρως ενδιαφέρον για τα παιδιά (και όχι μόνο) ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ μέσα από τη ματιά και την εμπειρία ενός Αστροφυσικού. Ο κ. Βλάχος εξήγησε, βασισμένος στις δικές του εμπειρίες αλλά και στις εμπειρίες των φοιτητών του, ότι ένα από τα πλέον περιζήτητα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι η ΕΡΕΥΝΑ, ανεξάρτητα από το πτυχίο που θα την προσεγγίσουμε. Δείχνοντας παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι το κέντρο βάρος των σπουδών είναι οι δεξιότητες, η προσωπικότητα και η δια βίου μάθηση και όχι το πτυχίο. Στη ψηφιακή εποχή που βαδίζουμε είναι φανερό ότι όλα τα παραπάνω είναι σημαντικά γιατί οι νέοι και οι νέες εκπαιδεύονται σήμερα για επαγγέλματα που δεν γνωρίζουμε ακόμα.
Οι εύστοχες ερωτήσεις των μαθητών στο τέλος έδειξε τον προβληματισμό τους και τη συνειδητοποίηση ότι ο κόσμος πραγματικά αλλάζει και το μέλλον τους θα είναι διαφορετικό από των γονιών και των παπουδών τους.

Ευχαριστούμε τον κ. Λουκά Βλάχο για την επίσκεψη στο σχολείο μας και την ενδιαφέρουσα ομιλία του. Του ευχόμαστε χρόνια πολλά για τη σημερινή ονομαστική εορτή του.