Άλλη μια Γ΄ τάξη, η κλάση 2021, έκλεισε έναν κύκλο, αυτόν της βασικής της εκπαίδευσης: νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο. Δασκάλες και δάσκαλοι, καθηγητές και καθηγήτριες, συμμαθήτριες και συμμαθητές όλα αυτά τα χρόνια σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Γίνατε σοφότεροι και σοφότερες σε αυτό το ταξίδι. Το κλείσατε με τις πιο σκληρές εξετάσεις-τις πανελλαδικές- οι περισσότεροι. Εύχομαι σε όλες και όλους να έχετε πετύχει τους στόχους σας. Για όσες και όσους νομίζετε ότι δεν τους πετύχατε υπάρχει ένα δυνατό ριζίτικο εδώ: «τον ανδρειωμένο μην τον κλαις όσο κι αν αστοχήσει. Κι αν χάσει μια κι αν χάσει δυό, πάλι ανδρειωμένος θα ‘ ναι».
Οι περισσότεροι νομίζουμε ότι γνωρίζουμε καλά τον εαυτό μας, όπως αποδεικνύεται όμως πολύ συχνά η εντύπωση αυτή απέχει από την πραγματικότητα. Κάποιοι υπερτιμούμε τις ικανότητές μας . Μια ψευδαίσθηση, η λεγόμενη «πλασματική υπεροχή». Κι άλλοι αυτές τις ικανότητες που έχουμε τις υποτιμούμε ενώ εξίσου εσφαλμένη είναι η εικόνα που θεωρούμε ότι έχουν οι άλλοι για εμάς.
Ποιος είμαι; Πόσο καλά μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση; Όλοι γνωρίζουμε ανθρώπους που τρέφουν αυταπάτες σχετικά με τον εαυτό τους και πιθανόν ίσως κάτι ανάλογο να συμβαίνει και σε μας.
Πέρα από την «επιτυχία» ή την «αποτυχία» ανοίγει ένας άλλος ,γεμάτος ενδιαφέρον καινούργιος κύκλος για σας και το δικό σας ταξίδι της αυτογνωσίας αποκτά καινούργιο ενδιαφέρον.
Εύχομαι αγαπημένα μας παιδιά, να συνεχίσετε το δικό σας ταξίδι, κυνηγώντας τα δικά σας όνειρα και «έτσι σοφοί που θα γίνετε, με τόση πείρα, να καταλάβετε οι Ιθάκες τι σημαίνουν». Το ταξίδι του γνώθι σαυτόν , δεν έχει τέλος και έχει υπέροχη θέα!
Καλό καλοκαίρι! Η ζωή είναι ωραία!

Ο Δ/ντής
Χρήστος Δαμιανίδης