Την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023, οι μαθητές του 1ου ΓΕ.Λ. Λιβαδειάς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ, Α’ & Β’ τάξη καθώς και οι μαθητές της Γ’ τάξης , Προσ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Νομισματικό Μουσείο το οποίο στεγάζεται στο Ιλίου Μέλαθρον που σημαίνει «μέγαρο της Tροίας» και κτίστηκε σε σχέδια του γερμανού αρχιτέκτονα Eρνέστου Tσίλερ, ως κατοικία της οικογένειας Σλήμαν.

Οι οροφογραφίες και οι τοιχογραφίες που κοσμούν το κτίριο είναι έργο του σλοβένου ζωγράφου Γιούρι Σούμπιτς και ο γραπτός διάκοσμος των τοίχων χαρακτηρίζεται από την αναπαραγωγή θεμάτων από τοιχογραφίες κατοικιών της Πομπηίας και την αναγραφή επιλεγμένων αποσπασμάτων από έργα αρχαίων ελλήνων συγγραφέων, όπως του Oμήρου, του Hσιόδου, του Πινδάρου και του Λουκιανού.

Θαύμασαν τις συλλογές νομισμάτων καθώς και μετάλλια πολύτιμους λίθους και σφραγίδες των σημαντικότερων δωρητών του Νομισματικού Μουσείου και έμαθαν την ιστορία του χρήματος
https://my.matterport.com/show/?m=66UjoEvyCwW

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο το οποίο στεγάζεται στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής. Το νεοκλασικό μέγαρο θεμελιώθηκε το 1858 από τη βασίλισσα Αμαλία και οικοδομήθηκε σε σχέδια του Γάλλου αρχιτέκτονα François Boulanger προκειμένου να στεγάσει τη Βουλή και τη Γερουσία.

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στην επετειακή έκθεση «ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ‘21», η οποία φωτίζει μέσα από ιστορίες δεκάδων τεκμηρίων αθέατες πλευρές της Επανάστασης.

https://create.cliomuseapp.com/tourExperience/417/1/epanacystash-21-the-digital-exhibition

Τέλος, είχαν την ευκαιρία να καθίσουν στα έδρανα της Βουλής ως Έφηβοι Βουλευτές .

Πολλές οι εικόνες και οι γνώσεις που αποκόμισαν οι μαθητές μας και μια εκδρομή που θα συζητούν και θα θυμούνται για πολύ καιρό με ιδιαίτερη σημασία και αξία για τους μαθητές της Γ΄ τάξης μιας και ήταν τη τελευταία τους μαθητική εκδρομή!

Ευχαριστούμε όλα τα παιδιά για την άψογη συμπεριφορά τους καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδρομής !

Οι συνοδοί καθηγητές. Αγγελούση Παναγιώτα, ΠΕ 78 & Τσακνάκη Χαϊδούλα ΠΕ 80