Ο Τομέας Νεότητας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού πιστεύοντας ακράδαντα στην αναγκαιότητα της ευαισθητοποίησης της μαθητικής νεολαίας σε σημαντικά κοινωνικά φαινόμενα και με μοναδικό στόχο την ενεργή συμμετοχή τους στη σύγχρονη πραγματικότητα, διοργανώνει κάθε χρόνο Μαθητικούς Διαγωνισμούς με τεράστια συμμετοχή μαθητών από όλη την Ελλάδα.
Για τη φετινή σχολική χρονιά διοργανώνουμε τους εξής μαθητικούς διαγωνισμούς:
1. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
Θέμα: «Οι μεγάλες προκλήσεις που αποτυπώνονται στο έμβλημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού»
Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Ε΄, Στ΄ τάξης Δημοτικών Σχολείων, και Α΄, Β΄, Γ΄ τάξεων Γυμνασίων, οι οποίοι καλούνται να κάνουν μια αναδρομή στην ιστορία της Ελλάδας, να οραματιστούν τις νέες προκλήσεις για το μέλλον που ονειρεύονται και να το ζωγραφίσουν ως BACKGROUND στο έμβλημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Σκοπός της δράσης είναι να παρουσιαστεί το πολυσχιδές και πολυδιάστατο πλαίσιο δραστηριοτήτων του μεγαλύτερου ανθρωπιστικού και εθελοντικού οργανισμού στη χώρα μας.
Πιο συγκεκριμένα:
• Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 10-15ετών
• Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μαθητές Ε΄και Στ΄ τάξεις Δημοτικών Σχολείων καθώς και Α , Β τάξεις Γυμνασίων
Τα έργα μπορεί να είναι ομαδικά ή ατομικά
Κάθε μαθητής μπορεί να συμμετέχει με ένα, αδημοσίευτο έργο για κάθε κατηγορία. Τα έργα πρέπει να είναι πρωτότυπα και να μην περιλαμβάνουν υλικό το οποίο υπόκειται σε έλεγχο πνευματικών δικαιωμάτων.
Οι μαθητές μπορούν να συμμετάσχουν με ένα ή περισσότερα έργα σε καμβά με τελάρο διαστάσεων 40×50 εκ. χρησιμοποιώντας ακρυλικά χρώματα.
2. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΚΙΤΣΟΥ
Θέμα:« Κάθε σας σκέψη και μία δράση μας»
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός μέσα από τα μάτια και …..τα χέρια των μικρών σκιτσογράφων, δημιουργών ( μαθητές Ε΄, Στ΄ τάξης Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων):
Τα σκίτσα θα αναφέρονται στα εξής:
– Τί γνωρίζει το παιδί, ο έφηβος για το έργο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού;
– Πώς αντιλαμβάνεται ο μαθητής το ρόλο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο διεθνές στερέωμα;
– Πώς αντιλαμβάνεται ο μαθητής τον πόλεμο, το οικονομικό αδιέξοδο, την υγειονομική κρίση, περιβαλλοντική κρίση και άλλα σύγχρονα
προβλήματα;
– Με ποιο τρόπο ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός μπορεί μέσα από τις δράσεις του να καλλιεργήσει τον εθελοντισμό, την οικολογική συνείδηση, τον αλτρουισμό, την ενσυναίσθηση.
– Με ποιο τρόπο το έργο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού εμπνέει τους μαθητές ώστε τα έργα τους να δώσουν κίνητρο για νέες δράσεις στο κίνημα.
Πιο συγκεκριμένα:
• Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 10-18ετών
• Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μαθητές Ε΄ και Στ΄ τάξεις Δημοτικών Σχολείων, Α , Β, Γ΄ τάξεις Γυμνασίων καθώς και Α΄,Β΄, Γ΄ τάξεις Λυκείων
Κάθε μαθητής μπορεί να συμμετέχει με ένα, αδημοσίευτο έργο για κάθε κατηγορία. Τα έργα πρέπει να είναι πρωτότυπα και να μην περιλαμβάνουν υλικό το οποίο υπόκειται σε έλεγχο πνευματικών δικαιωμάτων.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετέχουν με ένα ολοσέλιδο σκίτσο σε χαρτόνι canson Α3
3. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Θέμα: «Κλιματική κρίση : μία επικίνδυνη πραγματικότητα»
Αναφερόμαστε στις προσπάθειες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στο περιβάλλον .
Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Ε΄, Στ΄ τάξης Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων.
Οι φωτογραφίες θα πρέπει να αποσταλούν σε ηλεκτρονική μορφή σε αρχεία τύπου (jpg), να έχουν υψηλή ανάλυση, και να χρησιμοποιηθεί η ελεύθερη πλατφόρμα μεταφοράς https://www.wetransfer.com
Πιο συγκεκριμένα:
• Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 10-18ετών
• Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μαθητές Ε΄και Στ΄ τάξεις Δημοτικών Σχολείων, Α , Β, Γ΄ τάξεις Γυμνασίων καθώς και Α΄,Β΄, Γ΄ τάξεις Λυκείων
• Οι φωτογραφίες θα είναι σε ψηφιακή μορφή (σε υψηλή ανάλυση)
Σημαντικές Ημερομηνίες:
Τα ενδιαφερόμενα σχολεία θα αποστείλουν έως τις 30/11/2022 την αίτηση συμμετοχής ( για το διαγωνισμό που τους ενδιαφέρει) στον:
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΜΕΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ
Λυκαβηττού 1
106 72 Αθήνα
Τηλ.: 210 6983778
Email: youth branches @ redcross . gr
Οι φωτογραφίες, τα έργα ζωγραφικής καθώς και τα σκίτσα θα πρέπει
να αποσταλούν στην ανωτέρω διεύθυνση έως τις 28/2/2023.
Θα συσταθεί καλλιτεχνική επιτροπή η οποία θα αξιολογήσει τα έργα.
Θα αναδειχθούν ( για κάθε διαγωνισμό) 3 νικητές από κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα