Το πρωτόκολλο για αντιμετώπιση κρουσμάτων και επαφών τους στον χώρο του σχολείου, εξέδωσαν οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Στο σχετικό έντυπο, που παρατίθεται πιο κάτω, επισημαίνεται πως παιδιά και εκπαιδευτικοί προσέρχονται στο σχολείο με αρνητικό αποτέλεσμα:

Την εβδομάδα 10 έως 15 Ιανουαρίου, με 3 self tests (24ώρου) οι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός τριμήνου και 2 rapid tests ή PCR (48ώρου) και 1 self test (24ώρου) οι ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες εντός τριμήνου.
Από την εβδομάδα 17 Ιανουαρίου και στη συνέχεια, θα προσέρχονται στο σχολείο με 2 self tests (24ώρου) οι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες και 2 rapid tests ή PCR (48ώρου) οι ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες.
Κρούσμα
Σε περίπτωση εργαστηριακά επιβεβαιωμένου κρούσματος, απομονώνονται όλοι, ανεξάρτητα από την ιδιότητα και ιστορικό νόσου ή εμβολιασμού, επί 5 μέρες τουλάχιστον.


Για την επιστροφή στο σχολείο και μετά την πάροδο των 5 ημερών από την έναρξη συμπτωμάτων, απαιτείται για τους συμπτωματικούς απυρεξία πάνω από 24 ώρες και βελτίωση συμπτωμάτων.

Απαιτούνται, επίσης, και διαγνωστικά κριτήρια, τα οποία είναι τα εξής:

Μαθητές και πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός τριμήνου εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό, 1 self test την 6η μέρα.
Ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες εντός τριμήνου εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό, 1 rapid test την 6η μέρα.

Για τους ασυμπτωματικούς, μετά την πάροδο των 5 ημερών απο το θετικό τεστ, πρέπει να πληρούνται τα εξής διαγνωστικά κριτήρια:

Για εμβολιασμένους μαθητές ή πλήρως νοσήσαντες εντός τριμήνου εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό, απαιτείται 1 self test την 6η μέρα.

Για ανεμβολίαστους ή μη νοσήσαντες εντός τριμήνου εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό, απαιτείται 1 rapid test την 6η μέρα.

Στενές επαφές
Για την αντιμετώπιση στενών επαφών εργαστηριακά επιβεβαιωμένου κρούσματος προβλέπονται τα εξής:

Α. Σχολικές επαφές

Συνεχίζουν τις σχολικές δραστηριότητες.
Υποβάλλονται σε συστηματικά τεστ:
Πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες τελευταίου 3μήνου μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό:
Παρέχεται 1 self test, επιπλέον των 2 υποχρεωτικών προληπτικών εβδομαδιαίων. Συνολικά, διενεργούνται 3 self tests σε διάστημα 5 ημερών από την τελευταία επαφή με το κρούσμα. Ειδικότερα, τις ημέρες 0 – 1, 3 και 5, μετά την τελευταία επαφή με το κρούσμα.

Ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες τελευταίου 3μήνου μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό:
Παρέχονται 2 rapid tests και 1 self test, επιπλέον των 2 υποχρεωτικών προληπτικών εβδομαδιαίων self tests των μαθητών και rapid tests των εκπαιδευτικών και λοιπού προσωπικού. Συνολικά, διενεργούνται καθημερινά τεστ σε διάστημα 5 από την τελευταία επαφή με το κρούσμα, ως εξής:

Μαθητές/τριες: τις ημέρες 0-1 και 5: rapid test και τις ημέρες 2,3 και 4: selfh test.

Εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό: τις ημέρες 0-1, 2, 4 και 5: rapid test και την ημέρα 3: self tests.

Β. Ενδοοικογενειακές επαφές

Πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες τελευταίου 3μήνου μαθητές/τριες και μέλη του προσωπικού που είναι εμβολιασμένα και με την ενισχυτική δόση ή έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου τους τελευταίους 6 μήνες ή έχουν λάβει μία δόση εμβολίου J&J τους τελευταίους 2 μήνες ή έχουν ιστορικό νόσησης το τελευταίο 3μηνο:

Συνεχίζουν τις σχολικές δραστηριότητες.
Υποβάλλονται σε τεστ:
Μαθητές/τριες: Παρέχεται 1 self test, επιπλέον των 2 υποχρεωτικών προληπτικών εβδομαδιαίων self tests. Συνολικά διενεργούνται 3 self tests σε διάστημα 5 ημερών από την τελευταία επαφή με το κρούσμα. Ειδικότερα, τις ημέρες 0 – 1, 3 και 5, μετά την τελευταία επαφή με το κρούσμα.

Εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό: υποβάλλονται σε rapid test ή PCR την 5η ημέρα μετά την τελευταία επαφή με το κρούσμα.

Ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες τελευταίου 3μήνου μαθητές/τριες και μέλη του προσωπικού που είναι ανεμβολίαστα ή έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου σε διάστημα άνω των 6 μηνών χωρίς ενισχυτική δόση ή έχουν λάβει μία δόση εμβολίου J&J σε διάστημα άνω των 2 μηνών, χωρίς ενισχυτική δόση ή χωρίς ιστορικό νόσησης το τελευταίο 3μηνο:

Kαραντίνα για 5 ημέρες μετά την τελευταία επαφή με το κρούσμα
Eπιστροφή στο σχολείο με αρνητικό αποτέλεσμα σε self test οι μαθητές/τριες και rapid test ή PCR οι εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό που διενεργείται την 5η ημέρααπό την τελευταία επαφή με του κρούσμα, εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικοί.
Για την ασφαλή επιστροφή, συστήνεται αδιάλειπτη και ορθή χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (KN95, N95, FFP2 ή ισοδύναμης) ή διπλής μάσκας, έως την ολοκλήρωση τουλάχιστον 10 ημερών από την τελευταία επαφή με το κρούσμα.